Відповідь "Черкаського спорту" на відкритий лист ФФЧО
Написав Administrator
Середа, 30 січня 2013, 11:36

list1063

Комітету по зв’язках із засобами

масової   інформації  Федерації футболу

Черкаської    області

Із цікавістю ознайомившись зі змістом вашого листа на адресу Юрія Гончарова, в якому так званий «Комітет по зв’язках із засобами масової   інформації  Федерації футболу Черкаської області» намагається облити брудом наш ресурс, редакція «Черкаського спорту» готова дати на нього відповідь і підтвердити думку більшості наших колег та братніх редакцій в тому, що ви чините тиск на свободу слова в Черкаські області! Зважаючи на це, ми змушені звертатися до  Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

Поки що розпочнемо з основних моментів. У листі, де ви змальовуєте роботу нашого ресурсу та критикуєте її, ви чомусь звертаєтесь до Гончарова Ю.А, називаючи його «власником» сайту. Насамперед, хотілося б розставити головні акценти: Гончаров Ю.А є одним із партнерів нашого ресурсу, щоправда, впливу на редакційну політику та формування стрічки новин він фактично не має. Цілком ймовірно, що, використовуючи формулювання «власник», ваш комітет мимоволі підкреслює вседозволеність власних керівників. За формування стрічки новин ресурсу відповідає редактор сайту Лопушанський В. В. Ним і були узгодженні виходи офіційних листів представників Христинівської районної ради та Катеринопольської федерації футболу.

Хочемо звернути увагу на безпідставність і підлість ваших закидів щодо порушення норм журналістської етики нашим виданням. Ще в часи заснування нашого ресурсу ми поставили за основу виконання всіх журналістських принципів, серед яких головні: об’єктивність, правдивість, оперативність, гуманізм. Керуючись саме ними, наш ресурс є відкритою «книгою рекордів» та «трибуною» для всіх людей спорту. З цих міркувань на сторінках нашого соціально значущого видання з’явилися вищезгадані листи. Те, що ресурс «Черкаський спорт» відкритий для всіх, красномовно підтверджує оперативне розміщення й вашого критичного листа.

На жаль, саме діяльність ФФЧО нас штовхала на порушення плюралізму, ми інколи не могли співставити дві точки зору через відмову ваших представників дати коментар. Так, приміром, після отримання листа від представників Христинівськоої районної ради (підписи яких є в додатку до цього листа) 25.01.13 редактор сайту – В’ячеслав Лопушанський відразу звернувся до голови ФФЧО – Володимира Фощія, аби той повідав свою точку зору з цього питання. Натомість Володимир Григорович парирував це прохання, обґрунтовуючи тим, що таким чином може здатися, що він визнає свою провину.

Також хочемо звернути увагу громадськості, що останні згадки про «комітет по зв’язках із засобами масової інформації ФФЧО» в  ЗМІ нам вдалося знайти лише у звіті про засідання виконкому, датованого 19 серпня 2010 року. Відверто кажучи, нам приємно, що ми змусили знову вас працювати. В цьому ж документі йдеться про те, що «Комітету доручено забезпечити оперативну подачу інформаційного матеріалу в ЗМІ області про хід обласних змагань та змагань в регіонах». На превеликий жаль, жодного разу представники так званого комітету не зверталися з інформацією до нашої редакції, яка подає найоперативнішу та найдостовірнішу інформацію про хід переважної більшості турнірів, які проходять під егідою ФФЧО.

У своєму останньому листі ви називаєте Федерацію футболу черкаської області однією з найкращих в Україні і звинувачуєте в тому, що наш сайт нібито не висвітлює вашої діяльності. В свою чергу, наша редакція по-іншому, як відверта брехня, це твердження назвати не може.

За останній рік на сторінках нашого сайту вийшло більш ніж 500 матеріалів про виступи команд у чемпіонатах області (Вища та Перша ліга), висвітлення турнірів за участю черкаських дитячих команд та професійних клубів. Розкриття портретів футболістів, інтерв’ю з тренерами та гравцями, які виступають в турнірах під егідою ФФЧО. Натомість на офіційному сайті федерації футболу за останні чотири місяці ми віднайшли всього 8 матеріалів.  Вибачте, шановні представники комітету по зв’язкам із засобами масової інформації, але це ви порушуєте норми журналістської етики: спочатку бездіяльно спостерігаючи за тим, як наш ресурс популяризує футбол в регіоні, а потім, скоріш за все, за чиїмось наказом, поливаєте багном журналістів, котрі виконували фактично вашу роботу.

Пишучи цього листа, у нашої редакції взагалі виникла думка, що ФФЧО, зважаючи на свій «завалений» авторитет останнім часом в області, бажає підняти його за рахунок нашого ресурсу. Так би мовити, виглядати рівноправним з нами під час безглуздої переписки. Також ми переконані в тому, що саме таким брудним чином ФФЧО прийняла рішення вплинути на свободу слова в головному спортивному ресурсі області і скоординувати інформаційний потік у потрібному їй руслі. На початку цього століття українські ЗМІ страждали від впливу так званих «темників», які були не просто рекомендаціями для очільників чи редакторів ЗМІ, вони були наказами! Мимоволі проводяться паралелі з тим листом, який нещодавно відправили на нашу адресу ви.В свою чергу, наша редакція хоче запевнити вас та наших відвідувачів, що навіть попри тиск обласної федерації футболу вона не змінить свої принципи роботи, які базуються на оперативності, правдивості та чесності. Разом з тим ви робите кримінальну справу, порушуючи статтю 34 Конституції України про свободу слова. Доводимо до вашого відома, що на цих підставах ми готуємо звернення до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, де мусимо акцентувати увагу на утисках свободи слова з боку Комітету по зв’язках із засобами масової   інформації  ФФЧО.

Просимо розмістити цього листа також на сайті ФФЧО, ваше аналолічне побажання ми виконали.

З повагою редакція Інтернет-порталу «Черкаський спорт»

Додатки до попередньо опублікованих листів Христинівської  районної ради та Катеринопільської федерації футболу:

kater256725443

189475738647582315list