Пірнали по здоров’я
Написав Вікторія Хамаза   
Субота, 19 січня 2013, 10:37

0_76149_49d70eb2_orig

   Черкасці підкорили крижану воду. Містяни дотрималися «хрещенських» традицій та ще вдосвіта почали стрибати в ополонку.

   Із сьомої ранку на черкаському пляжі неабияк людно. Надворі ще темно, а охочі до крижаної купелі вже шикуються на березі. Близько сотні черкасців зібралися на березі Дніпра аби віддати дань традиціям та стрибнути в ополонку. 

mpg_000160408

   Напередодні з льоду вирубали хрест та встановили його на престолі поряд із ополонкою. Почалося святкове дійство з обряду освячення води. Опісля черкасці не забарившись почали підкорювати крижану воду.

mpg_000490408 

   Одним із перших в ополонку стрибнув черкаський «морж» Олександр Толбатов. Чоловік переконаний: крижана вода позбавляє від недугів душі та тіла. Скупатися у водохрещенській воді для нього – особлива радість. Після запливу Олександр Толбатов почав закликати в крижану стихію всіх присутніх. Чоловік своїх вражень не приховував. Цього дня чекав цілий рік.

0vodohreshe_76thrthtr13a_ae3a14aa_orig 

   «Для мене це свято – це ще один шанс зміцнити своє здоров’я та дух. Адже після того як ти виходиш із холодної води ти ніби перероджуєшся, ти весь палаєш і відчуваєш своє тіло гарно як ніколи. Мене вода – зцілила і продовжує зцілювати. Тому я закликаю всіх якщо не купатися, то хоча б обливатися. Це подарує вам абсолютно новий рівень життя», – вийшовши із ополонки говорить Олександр Толбатов, черкаський «морж». 

   Незволікаючи підкорила водну стихію і фітнесистка Анна Круковська. Для дівчини зайти в крижану воду – звична справа. Адже Анна вже не перший рік дотримується традиції купання на Водохреще. Дівчина запевняє: головне перебороти себе всередині.

vodohreshe.mpg_000660088 

   «Супер! Дуже бадьорить! Я цим займаюся не перший рік і загартовуюся кожен день вдома, тому для мене це не такий стрес. У цьому немає нічого страшного. Головне зрозуміти, що це добре і корисно. Якщо ти розумієш, що це потрібно зробити, то тобі нічого не страшно. Стосовно того, що цілий рік не будеш хворіти, то так, все збувається. Я раджу всім загартовуватися, бо ви отримаєте справжній заряд позитивних емоцій і це стане якоюсь новою пригодою у вашому житті», – ділиться Анна Круковська, фітнесистка.

vodohreshe.mpg_000707328 

   Так як і Анна Круковська, водну стихію підкорив інструктор спортивного клубу «Імпульс» Олександр Байда. Для нього загартовування – це невід’ємна частина життя. Проте цього року в крижану воду чоловік йшов не сам, а зі своїми юними підопічними, для більшості з яких це був абсолютний «хрещенський» дебют. Проте Олександр Байда переконаний: що купання на Водохреще – це запорука не лише здорового тіла, а й духу.

vodohreshe.mpg_000622648 

   «Хочу привітати всіх із цим святом. Водохреще – це дійсно великий день. Прийшов щоб оздоровитися, набратися силоньки, зміцнити своє тіло, отримати оцей заряд позитиву. Купаюся я вже не вперше. Мої особисті враження: холодно, так! Але потрібно гартуватися, постійно над собою працювати. Тому що без здорового тіла та духу – немає руху! Всіх закликаю над собою працювати та оздоровлюватися», – говорить Олександр Байда, інструктор спортивного клубу «Імпульс».

vodohreshe.mpg_000474448 

   Підкорювати «хрещенську» воду на пляж завітав і наймолодший «морж» Черкас – 11-річний Олександр Коротко. Для маленького черкасця зайти в холодну воду – звична справа. Адже він почав загартовуватися ще з літа. Три місяці хлопчик займався обливанням, а з осені почав ходити купатися на Дніпро. До цього його заохотив батько. Відтоді хлопчик щоранку приходить на берег Дніпра та занурюється в холодну воду. Водохреще не стало винятком. Перехрестившись, хлопчик разом із батьком тричі пірнув у йорданську воду.

vodohreshe.mpg_001291368 

   «Спочатку, коли тільки починав купатися, то було навіть страшно уявити, як заходити у воду. У тому році ще жодного разу не хворів і в цьому році не збираюся. Людям я б порадив спочатку зайнятися обливанням, а вже потім – обливатися», – запевняє Олександр Коротко, наймолодший «морж» Черкас.

vodohreshe.mpg_000999648 

   Нагадаємо,  19 січня відзначають Водохреще – свято Хрещення сина Божого. У народі цей день називають ще Йорданом, чи Богоявленням. Православні вірять, що в ніч з 18 на 19 Господь освячує воду в усіх водоймах на Землі. З моменту освячення життєдайна волога набуває цілющих властивостей, які зберігає впродовж року. Освячену воду використовують, щоб уберегтися від біди, напасті, хвороби та від злого ока. Ще з давніх часів цього дня чоловіки йшли до річки та вирубували з льоду хреста. А дівчата в освячену воду клали калину чи коралі й умивалися, аби щоки були рум’яні. Крижана вода позбавляє від недугів душі та тіла.

vodohreshe.mpg_000649367 

span style=/spanimages/stories/vodohreshe.mpg_000474448.jpgspan style=