Найяскравіші моменти року Дракона
Написав Вікторія Хамаза   
Середа, 02 січня 2013, 11:44

momentu_2012_111

Пропонуємо вашій увазі найяскравіші моменти зі світу спорту в 2012-му році.

 

Перше Євро

Україні 2012-й спортивний рік найперше запам’ятався Чемпіонатом Європи з футболу, який країна приймала з Польщею. Вперше у своїй історії Україна долучилася до проведення настільки престижної першості.

Кілька разів Євро-2012 в Україні опинялося під загрозою. Спершу на заваді могли стати значні відставання від графіків та непідготовлена інфраструктура. Навесні каменем спотикання ледь не став бойкот європейських лідерів. Обурені вироком та поводження з екс-прем’єром України Юлією Тимошенко, європейські політики один за одним відмовлялися їхати до Києва. Зрештою зазвучали заклики бойкотувати лідерів України, але не карати українців.

Мало не залишила чемпіонат без уболівальників хвиля публікацій у західних ЗМІ про загрози расизму в Україні. Однак чемпіонат таки відбувся, і за відгуками багатьох фанатів і футбольних функціонерів – успішно. Українців хвалили і за рівень організації, і особливо – за гостинність.

Втім, підбиваючи підсумки Євро-2012, експерти звертають увагу на те, що сподівання на захмарні інвестиції так і не справдилися, натомість більшість об’єктів довелося нервово добудовувати в останній момент за бюджетні кошти. Крім того, не всі новації виявилися вдалими. Наприклад, розрекламовані і запроваджені до Євро швидкісні потяги Hyundai через постійні поломки перетворилися на об’єкти безперестанної критики.

 

momentu_20122222  

Гегемонія "Червоної фурії"

Збірна Іспанії з футболу 1 липня на стадіоні “Олімпійський" у Києві розгромила збірну Італії з рекордним для матчів такого рівня рахунком - 4:0. Таким чином, збірна Іспанія виграла третій поспіль великий турнір слідом за Чемпіонатом Європи – 2008 та Мундіалем – 2010, продовживши своє домінування у світовому футболі щонайменше на два роки – до наступного чемпіонату світу.

Іспанці пропустили лише один гол під час турніру, який відбувався в Україні та Польщі, а Фернандо Торрес, гравець "Челсі", став першим футболістом, який забивав у двох фіналах чемпіонатів Європи.

"Іспанська збірна – найкраща в історії. Ми пам’ятаємо про бразильську збірну з Пеле, але те, чого досягла ця команда, абсолютно неймовірно", - заявив колишній капітан збірної Англії, експерт ВВС на Євро-2012 Алан Ширер.

Тренер збірної Іспанії Вінсенте Дель Боске став другим тренером після німця Гельмута Шена, який перемагав зі своєї збірною і на чемпіонаті світу, і на першості Європи.

 

momentu_20123333  

"Манчестер Сіті" - чемпіон через 44 роки

Команда "Манчестер Сіті" зуміла вирвати титул чемпіона Англії у своїх затятих суперників – "Манчестер Юнайтед" - у надзвичайно драматичному фіналі сезону 2011/12 років.

Доля головного трофею Прем’єр-ліги вирішувалася у заключному турі, в якому “Манчестер Сіті" влаштовувала тільки перемога. Однак на момент завершення основного часу команда поступалася 2:1.

У додатковий час футболісти "Сіті" зуміли не лише зрівняти рахунок, але й досягти перемоги: на 94-й хвилині аргентинський форвард Серхіо Агуеро, зять легендарного Дієго Марадони, забив справжній "золотий" гол.

"Манчестер Юнайтед" торік встановив рекорд за кількістю виграних чемпіонатів Англії, але мрію про ювілейний 20-й титул поки довелося відкласти.

 

momentu_2012444 

Злет і падіння Ді Маттео

Лондонський "Челсі" за підсумками 2012 року можна назвати найбільш непередбачуваним клубом Європи. У березні власник клубу Роман Абрамович відправив у відставку португальця Андре Віллаша-Боаша, який протримався на своїй посаді всього 257 днів.

Це сталося після того, як клуб "Челсі" програв у 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів італійському "Наполі" з рахунком 1:3. Однак іншому португальцю, Роберто Ді Маттео вдалося не лише вивести команду в наступний раунд, але й перемогти у Лізі Чемпіонів.

Це дозволило Ді Маттео укласти новий контракт з клубом, але вже у листопаді він був звільнений Романом Абрамовичем через цілу низку невдач і у внутрішньому чемпіонаті, і в Лізі Чемпіонів. "Челсі" став першим клубом-чемпіоном турніру, який не зміг пройти груповий етап у наступному сезоні.

Новим тренером клубу став іспанець Рафаель Бенітес, який раніше очолював "Ліверпуль". Це вже дев’ятий тренер з 2003 року, коли Роман Абрамович купив клуб. Першу перевірку новий тренер не пройшов: у фіналі клубного чемпіонату світу 16 грудня "Челсі" програв бразильському "Корінтіансу".

 

momentu_2012555 

Мессі перевершив Мюллера

Аргентинський нападник "Барселони" Ліонель Мессі продовжує встановлювати футбольні рекорди. У 2012 році йому вдалося перевершити рекорд за кількістю голів за календарний рік, який тримався 40 років.

У 1972 році Герд Мюллер забив 85 голів за мюнхенську "Баварію" і збірну ФРН. Протягом наступних десятиліть ніхто не міг навіть наблизитися до цього результату - рекорд Мюллера здавався вічним.

Історична подія сталася 9 грудня, коли Мессі відзначився двома голами у ворота "Бетіса" в матчі чемпіонату Іспанії і довів число своїх голів у 2012 році до 86. Зробивши це, Мессі висловив надію на те, що його рекорд протримається так само довго, як і досягнення Мюллера.

Однак рекорд міг і не відбутися, якби травма, отримана аргентинцем у попередньому матчі - проти "Бенфіки" у Лізі Чемпіонів - виявилася серйознішою. Мессі не зміг покинути поле самостійно, але наступного дня стало відомо, що з коліном форварда все в порядку.

У жовтні Мессі вдруге в кар'єрі отримав "Золоту бутсу", яку вручають найкращому бомбардиру європейських національних першостей.

Врожай нагород аргентинського форварда, якого багато експертів вже зараз ставлять вище за Пеле та Марадону, може поповнити і четвертий поспіль "Золотий м'яч". Ім'я кращого футболіста 2012 року оголосять 7 січня в Цюриху.

 

momentu_20126666 

Олімпійська лихоманка та герої Ігор

Олімпійські ігри в Лондоні одним запам'яталися яскравими церемоніями відкриття і закриття, іншим – спортивними досягненнями атлетів з різних куточків світу. Незважаючи на наявність порожніх місць на багатьох змаганнях в перші дні, більшість подій Ігор все пройшли при повних трибунах.

До того ж британці не могли натішитися успіхам своїх спортсменів, які на домашній Олімпіаді встановили абсолютний рекорд за час виступу команди на Іграх - як за загальним числом нагород, так і за кількістю золотих медалей. У підсумку Team GB стала третьою в медальному заліку Олімпіади – слідом за американцями та китайцями.

Велогонщик Бредлі Віггинс, який в 2012 році вперше виграв найпрестижнішу багатоденку світу "Тур де Франс", став олімпійським чемпіоном у гонці з роздільним стартом. У грудні Віггинс став спортсменом року у Великій Британії за підсумками традиційного голосування ВВС.

Підтвердив статус найшвидшого бігуна планети Усейн Болт. Ямайський спринтер, як і 4 роки тому в Пекіні, завоював 3 золоті медалі – на дистанціях 100 і 200 метрів, а також у складі естафетної збірної своєї країни.

Не розчарував і Майкл Фелпс. Зірка світового плавання на своїй заключній Олімпіаді в кар'єрі виграв ще 4 золоті медалі та 2 бронзи, побивши рекорд радянської гімнастки Лариси Латиніної за загальною кількістю медалей, завойованих на Олімпіадах (22 проти 18).

 

momentu_2012777 

Зліт Маррея: два великих титули

Однією з головних сенсацій Ігор-2012 стала перемога британського тенісиста Енді Маррея в чоловічому одиночному розряді. Шотландець до Олімпіади не мав на своєму рахунку перемог на турнірах Великого шолома, в тому числі на Вімблдоні. Олімпійський тенісний турнір проходив на кортах Вімблдону.

За кілька тижнів до старту Олімпіади Маррей у фіналі Вімблдону-2012 поступився швейцарцю Роджеру Федереру. Однак у вирішальному матчі Ігор у Лондоні британцеві вдалося взяти реванш у Федерера, який жадав завоювати своє перше індивідуальне золото Олімпіади. У 2008 році в Пекіні він виграв турнір у парному розряді із співвітчизником.

Багато експертів основною причиною поразки кращого тенісиста світу останнього десятиліття називають ... півфінальний марафон проти аргентинця Хуана Мартіна Дель Потро, після якого Федерер нібито не встиг відновитися. Тенісисти провели на корті понад чотири години.

Втім, перемога Маррея від цього не стає менш цінною. Тим більше, що через місяць він виграв і свій перший турнір Великого шолома, здолавши у фіналі серба Новака Джоковича. Він став першим за 76 років британцем, який переміг в чоловічому одиночному розряді на одному з чотирьох головних турнірів року.

Цікаво, що кожен з турнірів Великого шолома цього року залишився за різними тенісистами, які входять в елітну "четвірку" – Федерер всьоме виграв Вімблдон, Надаль всьоме був кращим на "Ролан Гаррос", а Джоковіч – втретє раз переміг на Відкритому чемпіонаті Австралії. Саме серб другий рік поспіль завершує рік на першому місці світового рейтингу.

 

momentu_20128888 

Тріумф України

Успіх української паралімпійської збірної в Лондоні – четверте загальнокомандне місце – став закріпленням успіху Пекінської Олімпіади, де українська збірна також була четверта.

Українці завершили змагання у Лондоні із 84-ма медалями: 32 золоті, 24 срібні та 28 бронзових.

У Пекіні Україна виборола 24 золота Параолімпійських ігор. Тож виступ української команди в Лондоні є наразі найкращим для команди в історії Паралімпійських ігор відтоді, як вона почала брати в них участь у 1996 році.

Паралімпійський успіх українців стає ще більш запаморочливим, якщо враховувати ті складності й елементи дискримінації, з якими стикаються люди з обмеженими можливостями, які мешкають в Україні, в повсякденному житті.

Одну з ключових ролей у цьому успіху грає Валерій Сушкевич - засновник і президент Паралімпійського комітету України - в минулому двічі чемпіон Радянського Союзу в плаванні серед інвалідів.

 

momentu_2012999 

Вільямс проти Шарапової - 2:0

Фінал жіночого турніру Олімпіади між Сереною Вільямс і Марією Шараповою став вже третьою зустріччю спортсменок на кортах Вімблдону. У фіналі 2004 юна Шарапова завдала сенсаційної поразки молодшій із сестер Вільямс і виграла свій перший турнір Великого шолома в кар'єрі.

У 2012 році, якраз незадовго до Олімпіади, Шарапова оформила так званий "Великий шолом". Вона виграла останній з чотирьох турнірів елітної серії, якого не було в її багатої колекції – "Ролан Гаррос". Проте завоювати золоту медаль Олімпіади їй все ж не вдалося – Вільямс була нещадна, віддавши Шарапової всього один гейм за 63 хвилини фінального поєдинку.

Наприкінці жовтня тенісистки зустрілися знову – у фіналі підсумкового турніру року, що проходив у Стамбулі, але й там сильнішою була американка. При цьому в рейтингу за підсумками року Шарапова стала другою, а Вільямс, яка пропустила початок сезону через травму, тільки третьою.

Першою ракеткою світу вперше стала Вікторія Азаренко з Білорусі, яка в 2012 році виграла свій перший турнір Великого шолома - у фіналі Відкритого чемпіонату Австралії вона обіграла Шарапову, а також дійшла до вирішального двобою US Open, в якому поступилася Вільямс.

Слід також відзначити унікальний успіх чеської збірної, яка в 2012 році виграла найбільші командні турніри - Кубок Девіса (серед чоловіків) і Кубок федерації (серед жінок).

 

momentu_2012101010 

Феттель робить "хет-трик"

Третій поспіль чемпіонський титул Себастьяна Феттеля у "Формулі-1" дався молодому німецькому автогонщику, на думку більшості експертів, значно складніше, ніж два попередніх.

Якщо минулого сезону пілот австрійської "стайні" Red Bull убезпечив собі титул за чотири етапи до фінішу чемпіонату світу, то цього разу боротьба за головний трофей йшла до останнього кола заключної гонки в Сан-Паулу.

Суперником Феттеля був інший дворазовий чемпіон світу Фернандо Алонсо на Ferrari. Перед Гран-прі Бразилії іспанець відставав від німця на 13 очок, і під час перегонів він був близький до того, щоби ліквідувати це відставання.

Перегони в Сан-Паулу проходили під зливою – умови традиційно більш сприятливі для Алонсо, ніж для Феттеля. І вже на першому колі болід Феттеля втратив керування на трасі, пілот дивом уникнув аварії, але помітно відстав.

Однак Феттель вчергове показав характер, відіграючи позиції одна за одною, і в підсумку фінішував із шостим результатом, який приніс йому заповітні 8 балів. У такому разі Алонсо міг стати чемпіоном тільки, якби фінішував в Бразилії першим, але він став другим.

Перевага лідера Red Bull за підсумками 20 етапів сезону становило лише 3 очки.

Тріумф Феттеля дозволив йому увійти в елітну когорту гонщиків, які завоювали три поспіль чемпіонські титули.

Під час підготовки були використані матеріали Української служби Бі-бі-сі.