«Мотородео» у Черкасах
Написав Вікторія Хамаза   
Неділя, 12 серпня 2012, 09:54

e406ebdd3ef1a99147bab05540913af3

   Цієї суботи у місті відбулося одне з найекстремальніших та найдрайвовіших змагань серпня – мотофестиваль «Мотородео».

   Із десятої ранку в районі Річкового порту людно. Черкащани збираються аби на власні очі побачити незвичайні мотозмагання. Тим часом на місце призначення прибувають й учасники на своїх залізних конях.

   «Мені дуже сподобалася сама ідея цього заходу. Адже для молоді мотоцикл чи байк – це нічого більше, як розвага. Але ні. Цей вид транспорту один із найнебезпечніших, це я зі свого досвіду знаю. Тому важливо, щоб люди розуміли всю небезпеку та відповідальність, коли сідають за кермо таких транспортних заходів. На перемогу я не розраховую. Приїхав гарно провести час. Але якщо і вдасться стати першим, то буду лише радий», – ділиться Андрій Баньковський, учасник змагань.

   Ідейним організатором змагання є всеукраїнська громадська організація «Українська Служба Порятунку». Проте реалізація цього проекту, за словами організаторів, більше трималася на ентузіазмі волонтерів. 

   «Підготовку та реалізацію проекту здійснюють більше волонтери. Звичайні люди, яким не байдужа ситуація на дорогах країни, які хочуть щось змінити. Цей проект є соціальним, а не комерційним. Тому багато що тримається лише на ентузіазмі та бажані людей», – розповідає Олександр, один із волонтерів.

   Головна інтрига фестивалю – змагання з мотородео, яке передбачає фігурну їзду на двоколісному транспорті між фішками за вказаним маршрутом. До участі у змаганнях допускаються всі бажаючі спортсмени-байкери або ж скутеристи-любителі. Для черкаських поціновувачів мотоспорту це справжній виклик. Адже багато хто випробовував свого залізного коня у цьому виді змагань вперше.

735637   Учасники змагаються за класами відповідно класифікації транспортних засобів, на яких будуть здійснювати заїзди, а саме: «скутери», «клас легких мотоциклів» (вага до 150 кг), «клас середніх мотоциклів» (вага 150-250 кг), «клас важких мотоциклів» (вага більше 250 кг). 

   «Якщо людина має середній рівень навичок управління мотоциклом або скутером, вона зможе досить легко впоратися з нашими завданнями. Але ідеально пройти схему без пробних заїздів навряд чи вийде навіть у віртуозів. Чим швидше учасник пройде всі повороти, чим менше зачепить фішок, тим більше отримає очок. Правила дуже чіткі, судді непідкупні»,говорить Павло Диба, ідеолог проекту «Мотородео» напередодні.

   Після урочистого відкриття кожен учасник отримав  схему маршруту, який кожному треба буде подолати без помилок за короткий відрізок часу. Як виявилося, це завдання не з легких, адже вже у першому заїзді дехто ледь подолав поставлені перед ним перепони.

   «Головна наша мета – це привернути увагу черкащан та жителів інших міст України до проблеми високої смертності водіїв двоколісних транспортних засобів. Адже статистика жахлива. У 42% випадків винуватцями ДТП в Україні є власники мотоциклів. Ми сподіваємося такими змаганнями підвищити навики керування у якомога більшої кількості водіїв мотоциклів та скутерів», – розповідає Олександр, один із волонтерів.

   За словами організаторів, кожен учасник має сплатити 100 грн. за участь у змаганнях. Всі кошти, які будуть зібрані з учасників мотофестивалю будуть формувати призовий фонд змагань. А переможець відбіркового туру отримає перепустку для участі у фіналі «Мотофестивалю «Мотородео», який заплановано на 20-23 серпня у Києві. За планами організаторів, якщо всі регіони України долучаться до участі, то призовий фонд змагань має скласти не менше 50 тисяч гривень за перше місце, 10 тисяч гривень – за друге місце та 5 тисяч гривень – за третє. Окрім цього, переможець змагань отримає перехідний кубок чемпіонату міжнародного зразка.

 

Р.S. Як стало відомо з офіційних джерел, другий день змагань було скасовано.