Дитячі тренери з футболу Черкас стурбовані ситуацією з переходами їхніх вихованців
Вівторок, 13 листопада 2018, 19:59

13112018 DSC 0343

13 листопада відбулася неофіційна зустріч тренерів, де було обговорено стан справ у дитячому футболі в обласному центрі

 

На зустрічі були присутні тренери як комунальних футбольних шкіл так і громадських організацій (не державних), які займаються навчанням дітей гри у футбол. Також у зібранні взяли участь ті, хто витрачає свої кошти на розвиток дитячого футболу. Усіх зібратися за одним столом змусила одна проблема, а точніше одна головна проблема – це перехід юних футболістів у межах Черкас з однієї футбольної школи до іншої з подальшим переїздом за межі області.

Суть питання було у тому, що діти приходять на навчання у початкові групи підготовки (зараз починають займатися футболом у середньому від 3 до 7 років, а в окремих випадках і старші) до одних тренерів і школи. Але через деякий час (у кожному випадку різний термін – через 1, 2, 3 роки і більше), коли стає зрозуміло, що та чи інша дитина має певний футбольний потенціал, раптом відбувається перехід до іншого тренера в іншу футбольну школу. І переходять буває не по одному, а групами. На переконання тренерів, таких юних футболістів і батьків просто переманюють до себе недобросовісні тренери. Потім вже новий тренер, після невеликого терміну навчання у нього, кращих із кращих ще юних футболістів везе на оглядини у провідні футбольні школи країни. І найболючіше для перших тренерів те, що про них потім навіть і не згадують. Всі «вершки» знімає той тренер, який привозить на перегляд дитину.

Зрозуміло, що проблема дуже багатогранна і спірна, яке має відношення і до бачення батьків де займатися дитині футболом, і до умов занять і до інших аспектів.

Якщо проблема є, то дитячі тренери нашої зустрічі поставили питання – а як же її вирішувати? Скільки вкладено сил особливо на начальній стадії підготовки юного футболіста і все залишається далеко поза увагою.

Було озвучено багато пропозицій серед, яких знайшли підтримку у присутніх наступні:

- створити спілку чи громадську організацію, яка мала б обєднати дитячих тренерів з футболу м. Черкаси (пропонувалося додати і Черкаської області);

- дитячим тренерам Черкас підписати такий собі меморандум, де вони підтримали б цивілізовані форми переходу футболістів із однієї команди (школи) до іншої. Зрозуміло, що такий меморандум може мати моральний характер. Поки у нас немає ніяких правових норм щодо гравців (точніше відносин з їхніми батьками), яким менше 13 років, які б регламентували б переходи футболістів з команди в команду в межах міста, області чи країни;

- завести на кожну дитину, яка займається футболом у Черкасах «ПАСПОРТ ФУТБОЛІСТА», де б записувалися по роках і місяцях школи і прізвища тренерів.

Наступну зустріч вирішено провести через місяць, підготувавши до того часу текст меморандуму та конкретні пропозиції по створенню обєднання дитячий тренерів з футболу.

 

Записав Юрій Перекопайко