«Маленьке» майбутнє черкаського хокею
Написав Максим Гаптар   
Четвер, 12 квітня 2012, 13:42

hockeykidsDSC08178

Давно відомо, точніше мало що відомо про черкаський хокей. Черкаси не славляться ні своїми хокеїстами ні командами. Певним чином цей вид спорту оминув наш край. Проте, в останні роки у Черкасах з’явився хокейний рух... заснована аматорська команда – ХК «Черкаси». «Черкаський спорт» вже писав про цю команду ентузіастів, які не лише грають самі для себе, а й піклуються про дитячий хокей. Саме про юних хокеїстів піде мова у нашому матеріалі.

 

ТРЦ «Екватор». Каток. Група дітей з ключками виходять на лід. Побачити справжніх хокеїстів у Черкасах справжня рідкість. Проте, для цих 15-х юних віртуозів ключки та шайби вихід на лід не пристосованого для хокею катка є вже звичним. У стінах «Екватору» тричі на тиждень проходять тренування з хокею для дітей.

Хлопчаки різного віку та зросту виконують різні команди тренера: біжать на швидкість, об’їжджають перешкоди, ведуть шайбу. І все це робиться швидко та злагоджено. Разом на льоду перебувають різні юнаки – дехто займається лише кілька місяців, а дехто вже має трирічний стаж. Об’єднує їх одне – швидкість, драйв, запал – хокей.

Черкаська секція з хокею виникла не так давно, але вже може похвалитися своїми «старожилами». Заснована секція була три роки тому й існує до сих пір у супереч низці обставин. Найбільша проблема для існування секції – це відсутність справжньої льодової арени. Черкаси, місто, яке налічує близько 300 тисяч населення не має жодного стандартного льодового комплексу. Але навіть за таких умов, члени ХК «Черкаси» власними силами створили секцію з цього виду спорту.hockeykidsDSC08177

Спочатку юні хокеїсти займалися на льоду готельно-ресторанного комплексу «Селена», нині діти мають прихисток у ТРЦ «Екватор». Умов, як таких, для хокею на катку «Екватора» немає, та і керівництво льоду перебуває не у великому захваті від хокеїстів. Але, попри всі нюанси, дітям надана, хоч якась можливість тренуватися, і вони успішно її використовують. Тренують дітей кваліфіковані тренери, які самі нині є діючими хокеїстами.

«Наша секція існує третій рік. Кожного року джерело її фінансування змінюється. У перший рік нас фінансувала Федерація хокею Черкас, цьогоріч – школа «Спартак». Нині у нашій групі займаються близько 30 дітей, 15 з яких відвідують тренування регулярно. За час існування секції ми досягаємо певних успіхів, діти якісно покращили свій рівень», – зазначає Валерій Клюшньов, тренер з хокею.

hockeykidsDSC08176Зараз секція набирає дітей для занять хокеєм. Набір відбувається у двох вікових категоріях: з 6 – 8 років, з 9 – 12 років. Позитивним моментом цієї секції є те, що вона, фактично безкоштовна, адже оренду за літ фінансує школа. Головне, що лягає на плечі батьків – це придбання хокейної екіпіровки. За словами тренера, нове хокейне обмундирування можна придбати за 3-4 тисячі гривень, б/в за 1500 грн. Однак на хокейну секцію дітей беруть не відразу. Спочатку вона має пройти індивідуальний курс тренування їзді на ковзанах, щоб у дитини була певна база, тоді її зарахують до основної групи.

«Я займаюсь хокеєм більше трьох років. Спочатку ходив на футбол, але він мені не дуже подобається. В хокеї люблю все: тренуватись, кататись на льоду, а найбільше – це з шайбою побігати, пограти у хокей», – ділиться враженнями Денис Шворінь, 15-річний хокеїст.

Окрім триразових тренувань на льоду, діти також тренуються і на вихідні. «Вікендні» тренування проходять на стадіоні, де хокеїсти грають у футбол, баскетбол, часто бігають. Зараз організатори секції прагнуть налагодити співпрацю з федерацією хокею, щоб хокейна секція була максимально самостійною. А основні плани та завдання – це будівництво нової льодової арени, аби черкаські любителі хокею мали змогу тренуватися у нормальних для цього умовах. А поки що, хлопчаки тренуються у не пристосованому для хокею місці, проте з цього вони, аж ніяк не переймаються.