Столиця карате – Черкаси!
Написав Вікторія Хамаза   
Субота, 31 березня 2012, 12:28

4546456456karate-do

   Цього вікенду Черкаси приміряють на себе кімоно, адже сьогодні у місті розпочався чемпіонат України з Фунакоші Шотокан Карате. Проходять змагання у залі НВК «Фотоприлад». Свої сили на черкаському татамі сьогодні випробують спортсмени із десяти областей України. Загалом, у цьогорічному чемпіонаті беруть участь 185 спортсменів. Захищати кольори Черкащини на цих змаганнях буде збірна команда, до якої увійшло 23-ри спортсмени зі Сміли та Черкас.

   «Якщо раніше фунакоші шотокан було лише підвидом карате, то у цьому році це бойове мистецтво виокремили у окремий вид спорту. Це дуже великий крок, як на мене, адже фунакоші шотокан заслуговує на індивідуальність. Що стосується черкаських спортсменів, то найбільшими їхніми суперниками на цих змаганнях будуть спортсмени із Дніпропетровська та Київської області.  Адже саме ці три міста є потенційно найбільшими претендентами на перемогу у цьогорічних змаганнях»,  – ділиться Анатолій Науменко, президента Федерація Фунакоши Шотокан Карате України.

   Випробовувати свої сили учасники будуть у шести вікових категоріях, а саме: 6-7 років, 8-9 років, 10-11 років, 12-13 років, 14-15 років, 16-17 років. Окрім цього, спортсмени будуть поділені на дві групи «А» і «В», які різняться кольоровими і коричневими з чорними поясами. У групі «А» змагаються спортсмени, які претендують на високі розряди та мають досить високий рівень майстерності. А у групі «В» – змагатимуться учасники, які є початківцями і лише претендують на те, щоб потрапити до групи «А».

   «Важко когось виокремити, оскільки цього року учасників значно більше і всі досить гарно підготовані. Щодо черкаських спортсменів, то вони, завжди посідають призові місця не лише в індивідуальному, але й загальнокомандному заліку. Цього разу, думаю, нічого не зміниться», – розповідає Сергій Цаподой, головний суддя змагань, суддя міжнародної категорії.

   Попри стереотип, що карате – це бойове мистецтво для справжніх чоловіків, цього року до участі у змаганнях долучилося багато дівчат. Серед них і Анастасія Кравченко. Дівчинка завітала на змагання з Чернігова.

   «Займаюсь фунакоші шотокан карате майже п’ять років. У Черкасах вперше. Уже провела сім боїв. Мабуть, останній був найважчим. Але мені все одно вдалося вибороти перше місце у категорії «ката», тому додому поїду з черговою медаллю»,  – говорить Анастасія Кравченко, переможниця у віковій категорії  10-11 років.

   Повболівати за доньку до Черкас завітали її батьки. За словами мами Насті, на карате її віддав тато. Жінка була проти такого, на перший погляд чоловічого, заняття для доньки. Проте, з часом, таки змінила свою думку.

   «Мені було важко уявити, що цим бойовим мистецтвом може займатися дівчинка. Думала, що карате – це синяки, постійні побої. Тобто те, що нехарактерне дівчинці. Проте з часом побачила, що це дуже інтелігентний та виважений вид спорту. І ось уже п’ять років підтримуємо доньку на змаганнях», – ділиться Ольга Кравченко, мама учасниці із Чернігова.

   За словами організаторів, ці змагання є одними із найвідповідальніших, оскільки саме на них визначатимуть склад збірної команди України, яка захищатиме честь нашої держави на світовій арені. Наступними і наймасштабнішими змаганнями для українських каратистів стане чемпіонат світу, який цього року проходитиме у Сполучених Штатах Америки.