Україна змагається за Кубок мера Черкас
Написав Вікторія Хамаза   
Субота, 24 березня 2012, 20:48

3_6

   Краса, грація та неймовірний драйв панують сьогодні на одному із наймасштабніших танцювальних турнірів цього сезону. Позмагатися за Кубок міського голови Черкас Сергія Одарича до нашого міста завітало близько тисячі учасників з усієї України. 

   Випробувати свої сили та забрати головний трофей змагань приїхали учасники із танцювальних клубів Києва, Тернополя, Харкова, Полтави, Кіровограду, Рівного, Донецька та Черкащини. А ось минулорічні чемпіони з Севастополя не порадують черкаських глядачів своїми виступами, адже цього разу не змогли завітати та поборотися за трофей міського голови.

    «Попри те, що це зовсім молоді змагання, фахівці вважають, що цей чемпіонат є справжнім еталоном танцювальних змагань. Адже організація на дуже високому рівні, якщо і не найвищому в Україні. Щодо учасників, то тут важко щось говорити, адже зібралися справді найсильніші, тому потрібно тільки спостерігати за цим дійством»,  – розповідає Ігор Добрянський, організатор змагань, керівник ТСК «Жемчуг».

919   Змагання не просто зібрали кращих танцівників України, але й вдихнули у ПС «Будівельник» справжню святкову атмосферу. Адже буквально за день звичайна спортивна арена перевтілилась на один із кращих у країні танцювальних майданчиків європейського рівня. Випробувати цей паркет за два дні змагань мають понад триста пар. На відміну від минулорічних змагань, цього разу учасників судитимуть спеціально запрошені незалежні судді аби забезпечити максимальну об’єктивність оцінювання.

   «Аби я знав, що це наскільки масштабний та висококласний турнір, то я б привіз сюди значно більше пар. Я був дуже приємно здивований рівнем організації цих змагань, адже мало яке місто України наразі може похвалитися подібними змаганнями із першокласним рівнем організації. Зізнаюся, що сьогодні таки вболіватиму за декого із учасників але не з тієї категорії, яку я судитиму. Вболіватиму я за свою доньку, яка сьогодні також вийде на черкаський паркет. А загалом, то маю сказати, що такі змагання можна сміливо перекваліфіковувати із всеукраїнських у щось значно більше», – говорить Юрій Васютяк, суддя міжнародної категорії, багаторазовий чемпіона України з бальних танців.

   Сьогодні ж, у перший день турніру, змагаються по праву найсильніші та найкращі пари України, які встигли стати відомими не лише у країні, але й поза її межами. 

   Із самого ранку «розігрівати» черкаський паркет вийшли змагальники категорії «Н-класу». Наступними змагалися пари «Є-класу», потім  «Д-класу» та «С-класу». «На десерт» організатори змагань лишили рейтингову категорію, яка вважається найвищою в Україні. Пари, які у ній виступають, за словами організатора Ігора Добрянського, прирівнюються до звання майстрів спорту міжнародного класу.

724   «Змагання справді дуже серйозні. Іде дуже сувора боротьба. Цього року завітало значно більше пар, клубів і, звісно, боротися стало важче, адже суперників більше. Найважче було змагатися із суперниками із Києва. Проте, незважаючи на складнощі, нам таки вдалося увійти в трійку кращих», – ділиться Денис Чепурний, срібний призер категорії «Д» – молодь.

   Не менш запекла боротьба чекає і на учасників другого змагального дня. Завтра свої сили на зірковому паркеті випробовуватимуть наймолодші категорії учасників. Розпочнуться змагання із проходження атестації, де змагатимуться діти від 4-х до 10-ти років, які займаються бальними танцями лише декілька місяців. Після цього на паркет випробувати свої сили вийдуть дебютанти, які займаються менше двох років. Учасники цієї категорії змагатимуться не по повній конкурсній програмі та будуть поділені на золотий, срібний та бронзові фінали. За словами організаторів, переможених у цій категорії не буде, нагороди отримають всі.

   У планах організаторів змагань уже у наступному році зробити Кубок міського голови міжнародним турніром, адже черкаськими змаганнями зацікавилися танцюристи з інших країн. Підтримав таку ідею і головний суддя змагань Ігор Машин.

   «Я вперше на Кубку мера Черкас і це вже говорить про те, що рівень заходу зростає. Сьогодні ми говорили про те, що є об’єктивні причини зробити Черкаси столицею бального танцю. Адже саме на Черкащині немає жодного населеного пункту, де б не займалися б бальними танцями. Тому ми б дуже хотіли аби цей турнір отримав статус міжнародного, що потребує величезної попередньої організаційної та фінансової роботи. Я, як представник однієї із масштабних танцювальних організацій країни, скажу відверто, що ми зацікавлені отримати для України іще одне статусне змагання», – говорить Ігор Машин, головний суддя змагань, голова спілки громадських організацій спортивного танцю України.

         1109 

   Підтримати конкурсантів завітали зірки українського паркету Антон та Дарина Переводчики (чемпіони України з європейської програми, фіналісти відкритого чемпіонату Данії) та Дмитро і Олеся Панькови (чемпіони України з латино-американської програми, фіналісти відкритого чемпіонату Голландії). Зіркові гості мають на меті не лише підтримати позитивну атмосферу заходу, але й стимулювати своїм виступом молодших колег.