Карате «по-черкаськи»
Написав Вікторія Хамаза   
Неділя, 18 березня 2012, 19:50

s644454565756756746865780x480   Близько сотні кращих каратистів Черкащини змагалися сьогодні на Відкритому чемпіонаті Черкаської області з косікі-карате та карате-до. Ці змагання проходять у нашому місті уже другий рік поспіль, тому встигли прижитися та стати традиційними.

   «Ми єдина організація в Черкасах, яка має міжнародний сертифікат і підкорюється на пряму Китаю. Такі змагання проводимо вдруге. Учасників багато, наразі 74-ри, і всі гарно володіють цим бойовим мистецтвом. Дуже допомагає підтримка глядачів та батьків учасників. Особисто я вболіваю за найсильнішого, а хто ним стане – це буде відомо лише в кінці», – ділиться Юрій Потапенко, шихан черкаської школи «Шорінзірю Кенконан карате-до, Косікі карате-до».

   Попри досить юний вік цього чемпіонату, він вже встиг полюбитися черкащанами, тому збирає чимало глядачів та вболівальників. Загалом, участь у цьогорічних змаганнях взяли спортсмени з Черкас та з різних куточків нашої області. Свої сили на татамі приїхали випробувати не лише хлопці, але й дівчата. 

   «Займаюсь цим видом бойового мистецтва більше шести років. На сьогоднішніх змаганнях виступатиму і в якості судді, і в якості учасниці у певній категорії. Чесно кажучи, це мистецтво бою стало моєю життєвою філософією. Нещодавно була змушена піти у декретну відпустку, але довго не змогла без цього спорту. Ці змагання є своєрідним поверненням. У поєдинках моїми суперниками сьогодні будуть хлопці, але це мене не лякає, оскільки неодноразово доводилось брати участь у таких поєдинках», – розповідає Віталіна Прокопенко, учасниця змагань.

   Змагальники визначали кращих у трьох категоріях: «діти», «кадети» та «юніори». Переможці змагань отримають почесні грамоти, медалі та цінні нагороди. Нагадаємо, що карате-до є бойовим мистецтвом, що розвинулося з рукопашних китайських бойових мистецтв цюань-фа та мистецтв островів Рюкю. Карате, у загальному, це мистецтво ударів. Удари наносяться як руками, так і ногами. В різних стилях карате також вчать ударам в больові точки та життєво важливі ділянки, використанню захватів, викручуванню суглобів, замкам, утримуванням та кидкам. Що ж стосується косікі-карате, то цю назву можна перекласти з японської як «жорстке, традиційне» карате-до з використанням спеціальних захисних обладунків – богу. Цікаво, що богу (шоломи, жилети) дуже нагадують обладунки самураїв. Косікі-карате є безпечним стилем, бо бійці одягнуті у захисні шоломи, жилети, які практично не можна пробити. Крім того, косікі-карате вважають супердемократичним напрямом у бойових мистецтвах, бо у змаганнях можуть брати участь представники будь-яких шкіл і стилів – дзюдо, кіокушинкай, кікбоксингу, тайбоксингу та інших.