Андрій Пономарьов: «У кінного спорту Черкащини світле майбутнє»
Написав Вікторія Хамаза   
Четвер, 01 грудня 2011, 13:04

 

DSC04968   

    Старший тренер збірної команди Черкаської області Андрій Пономарьов поділився з «Черкаським спортом» думками, щодо майбутнього наших спортсменів у кінному спорті та розповів про участь збірної команди області у цьогорічному Кубку Губернатора.

 

«Як і торік, ці змагання залучають величезну кількість жокеїв із всіх регіонів, і по суті є школою як для вершників, так для молодих коней, яких на цей раз було знову-таки дуже багато. На Кубку Губернатора присутні команди практично з усіх регіонів України, а Черкаську область представляють команди Жашківського кінного заводу (адже на їх території проходять змагання), фермерське господарство «Єгоровка» (Золотонішський район), конюшня доктора Левицького (Драбівський район) та черкаська спортивна школа СВА. Ці змагання проводяться відповідно до Уставу Міжнародної Федерації з кінного спорту та ставлять перед спортсменами досить таки високу планку. Призовий фонд Кубку Губернатора складає 150000 грн.

Що стосується нашої області, то цікаво те, що ряд спортсменів, які представляють Черкащину живуть і тренуються в інших областях. Покищо вихідці з Черкас не засяяли у цьому виді спорту, але те, що такий турнір проводиться, свідчить, що кінним спортом починають цікавитись, а отже, можливо з часом, і займатися. Що стосується цьогорічних представників нашої області, то саме злагодженість та постійні тренування дозволили спортсменам Черкащини посісти почесні місця у всіх категоріях.

Я впевнений, що чим більше таких  турнірів, тим більша вірогідність того, що наші українські команди швидше потраплять на Олімпіаду. Так як на майбутні світові змагання їдуть легіонери, які виступають за Україну, але є вихідцями з Німеччини, Нідерландів і т.п. Нажаль український кінний спорт відстає від Європейського, але завдяки таким заходам (за умови їх регулярності), я думаю, що ми вийдемо на гідний рівень.

Кубок Губернатора уже з впевненістю можна назвати традиційним, оскільки він пройшов на ура як у минулому, так і у цьому році. Повірте, в інших регіонах таких заходів не проводять. Колись провели такі змагання десь в Луганській області і забули. Наша областю у цьому, можна сказати, є лідером і прикладом. Також Черкащина має один із кращих в Європі, це не секрет, кінноспортивний комплекс у Жашкові, який входить у пятірку кращих комплексів. Сюди регулярно приїздять гості із закордону, адже відповідників у цього комплексу на теренах СНД немає.  Можливо, саме робота цього кінноспортивного комплексу і дала потужний поштовх для розвитку кінного спорту. Адже у Черкаській області кінний спорт розвивається уже близько 20-ти років, але прискорив свої оберти цей вид  спорту за останні два-три роки, коли почали проводитись у нас в області ось такі змагання. Думаю, що у кінного спорту Черкащини є світле майбутнє», – зазначив Андрій Пономарьов, старший тренер збірної команди Черкаської області, Президент Федерації кінного спорту Черкаської області у інтерв’ю «Черкаському спорту».

Хоча кінний спорт і є престижним, але не може стати на одну сходинку по популярності з футболом чи баскетболом. Однією із головних причин цього є те, що для пересічного українця це досить таки дорогий вид спорту, адже не дарма його називають королівським. Утримання, регулярні тренування, недешева спеціальна форма, повна амуніція коней – це задоволення справді не з дешевих. Без підтримки держави, закордонних меценатів або ж місцевої влади цей спорт може лишитися аутсайдером у нашій країні. Заходи подібні Кубку Губернатора є своєрідним прогресом, який є запорукою успіху будь-яких починань, сподіваємось, і в сфері кінного спорту також. Тренер збірної команди Черкаської області з кінного спорту Андрій Пономарьов вірить, що з часом в Україні, як і в Європі, кінний спорт стане своєрідним показником економічної стабільності і достатку держави.